vrijdag 4 november 2011

Dogachtigen

Alweer 2 weken geleden vond in Den Bosch de Dogachtigen show plaats; een rariteit want nergens anders in kynologisch showland is er een tentoonstelling waar doggen enkel worden voorgesteld.
Deze groepsindeling dateert vanuit de tijd dat Nederland een eigen indeling had en onder de dogachtigen vele verschillende rassen vielen, van Mopshond tot Sennenhonden tot Mastini.

De inschrijvingen zijn altijd meer dan gemiddeld op een CAC/CACIB show en de keurmeesters zijn vaak rasspecialisten.
Voor de Pirineos was Alain Pecoult uitgenodigd, voorzitter van de Franse rasvereniging RCAP, gewaardeerd kenner van het ras. Zo had hij in 2008 de eer om de Monográfica in Pastriz (zaragoza te mogen keuren met 106 (!) inschrijvingen. Aldaar maakte hij Enzertan de la TTR beste van de show ( http://www.cmpe.net/monograficas.php?indice=3)
Er waren 8 inschrijvingen, een redelijk aantal voor de Pirineos; in 2005 waren dit er 6, in 2007: 10 en in  2009 5.
Er waren een tweetal recidivisten: de dames in de openklas Floor en Quvana del Mostin; daarnaast 2 pups: Benabare Reis d'Aragon, en Zina de Cabana de Otaula, drie jonge honden: Alberto van de Bollert en diens broer Andres en Mastine Gere. Als laatste en niet de minste Murtoi's El Intimo.

Timo werd beste reu, Quvana beste teef en ook beste van het ras.
Floor kreeg 2U en RCAC: ten opzichte van Quvana vond de keurmeester de lijn van het hoofd minder (iets te veel stop) en haar rug vertoont schommelingen tijdens haar (overigens zeer goede) gangen.
Quvana is een dochter van Enzertan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten